Hjemmelaget sondemat er trygt. Dette sier forskningen!
Oct 24, 2024De siste 10 årene har det skjedd en stor utvikling i forskningsfeltet når det gjelder råvarebasert, hjemmelaget sondemat. Forskningsstudier er drevet frem etter stor pågang fra familie og omsorgspersoner til personer som får mat gjennom gastrostomisonde, fordi det er de som har omsorgen i det daglige som ønsker en god helse uten toleranseutfordringer til sine nærmeste.
Allerede i 2015 gjorde Hurt et al (1) en studie av voksne gastrostomibrukere i USA, som viste at ved bruk av råvarebasert sondemat opprettholdt de fleste kroppsvekt, hadde signifikant mindre kvalme, oppkast, ubehag, diare og forstoppelse sammenlignet med konvensjonell sondemat (n = 54, 22-87 år).
I 2019 fant Hron et al (2) ut at råvarebasert sondemat ga reduserte kvalme og oppkast, smerte og diare sammenlignet med konvensjonell sondeernæring i en pediatrisk populasjon i USA (n= 70 1-18 år), og reduksjonen i symptomene var signifikant. Men, kan man virkelig bruke råvarebasert kosthold til personer som er kronisk syke? Hva viser forskningen her? I 2018 viste Gallagher et al (3) at initiering og vedlikehold av råvarebasert sondemat ikke bare er mulig i en medisinsk kompleks pediatrisk populasjon med kronisk syke barn, men kan også være assosiert med forbedrede kliniske resultater og økt tarmbakteriell mangfold. Tjue pediatriske deltakere ble inkludert. Deltakerne var avhengige av PEG og mottok ≥75 % av sitt daglige energibehov fra konvensjonell sondemat. I løpet av 4 uker ble deltakerne overført fra konvensjonell sondemat til hjemmelaget sondemat og ble overvåket i 6 måneder for endringer i næringsinntak, gastrointestinale symptomer, oralt matinntak, medisinbruk og omsorgspersoners oppfatninger. Endringer i tarmmikrobiota ble overvåket ved 16S rDNA-basert sekvensering, og viste en økning i tarmbiotika mangfold ved hjemmelaget sondemat. Mikronæringsinnholdet var også overlegent i forhold til konvensjonell sondemat. Prevalensen av oppkast og bruk av syredempende midler reduserte signifikant på hjemmelaget sondemat. Omsorgspersoner var mer fornøyd med hjemmelaget sondemat og indikerte enstemmig at de ville anbefale dette.
Ideen om at vanlig mat er farlig eller ikke tilstrekkelig er utdatert
Fra 2022 og fremover til nå har det virkelig vært fart i forskningen. Flere og flere har sett fordelen med råvarebasert hjemmelaget mat, og man er gått bort fra ideen om at vanlig mat er farlig eller ikke tilstrekkelig. Bakewell (4) oppsummerer det fint i introduksjonen av sin artikkel i 2023: «Beslutningen om å starte beslutningen om å starte å blende hjemmelaget mat til barn som er matet med gastrostomi kan føles kontroversiell. Å blende hjemmelaget mat for administrering gjennom en gastrostomisonde, selv om det er logisk på mange måter, har vært begrenset av mangel på mattrygghets- og effektdata sammenlignet med tiår med erfaring på godt og vondt med konvensjonelle sondeløsninger. Som et resultat av dette har profesjonelle instanser i den senere tid stoppet opp med å anbefale vanlig mat til rutinemessig bruk, selv om de oppmuntrer helsepersonell til å støtte hjemmelaget sondemat. Til tross for dette, ser vi et økende antall familier som velger nå å gi sine sondematede barn hjemmelaget mat, og standardisert støtte er kanskje ikke tilgjengelig for alle».
Bakewell hyller derfor YourTube-studien av Lorna et al (5), en prospektiv, multisenter kohortstudie med 180 gastrostomimatede barn i Storbritannia (104 personer på hjemmelaget mat og 76 personer på sterile konvensjonelle sondeløsninger ved baseline) og forteller at dette har gitt det største beviset til dags dato på mattrygghet og effekt av hjemmelaget mat.
Det største beviset er allerede lagt frem - hjemmelaget mat viser redusert symptombyrde som vedvarer
Lorna et al fant i Your-tube studien at barn som er gastrostomimatet med hjemmelaget mat har god mattrygghetsprofil, tilstrekkelig ernæringsinntak og lavere belastning av GI-symptomer enn barn som får konvensjonell sondemat. Lorna fant også at næringsinntaket til de med hjemmelaget sondemat hadde høyere kalorier per kilogram, og et større inntak av fiber. De viste også at både hjemmelaget og konvensjonelt sondematede barn har verdier over diettreferanseverdiene for de fleste mikronæringsstoffer.
Det viktigste funnet var likevel at de i sitt resultat bekreftet at hjemmelaget sondemat var assosiert med en betydelig forbedret livskvalitet vist ved Gastrointestinal Symptom Score. Denne viste en lavere symptombyrde, og forbedringen ble sett både ved baseline, 12- og 18-måneders oppfølging. Hvilke forbedringer var det snakk om? Lornas baseline-data, som ble opprettholdt ved oppfølging, rapporterte signifikant færre symptomer på magesmerter, forstoppelse, diaré, oppblåsthet, oppkast og sure oppstøt hos barn som fikk hjemmelaget mat. Det var ingen forskjell mellom de som ble fulgt opp i 12 og 18 mnd, det vil si at symptomforbedringen vedvarte i hele perioden.
Hjemmelaget sondemat har vært en gyldig kostbehandling helt fra 2017 - hvor langt har du kommet i din praksis?
For å holde seg oppdatert er det ofte større reviewartikler vi helsepersonell støtter oss på for å holde oss oppdatert i vår egen praksis. Er du nysgjerrig på om det er gjort noen større reviewartikler de siste årene? Da kan vi trygge deg med at mange ser behovet for dette, og Phillips et al (6) i 2023 pekte på at forskning om at hjemmelaget mat er et gyldig alternativ til konvensjonell sondemat for barn og unge ble publisert allerede i 2017 (7).
Samtidig så de at en oppdatering var nødvendig for å sikre at helsepersonell er informert om de siste bevisene, som har utvidet seg betydelig siden publiseringen av den opprinnelige artikkelen. Ettersom hjemmelaget sondemat er et godt alternativ til eksklusiv bruk av konvensjonell sondemat og stadig mer brukt, forteller Phillips at det er bevis for å støtte fordelene ved å bruke hjemmelaget mat for barnet eller den unge og deres familie, og de ville gjerne se på dette. De inkluderte derfor 29 artikler, og fire temaer ble identifisert fra de innsamlede dataene: (a) Symptomforbedring og kliniske utfall, (b) næringsinnhold, (c) omsorgspersonens erfaringer og (d) hjemmelaget kostholdspraksis. Funn viste at hjemmelaget sondemat kan ha en positiv innvirkning på fysiske symptomer så vel som sosiale påvirkninger som strekker seg til familier og omsorgspersoner. Deres konklusjon: Næringsinnhold, mathygiene og viskositet av hjemmelaget sondemat er viktige hensyn for fagfolk og familier for å sikre trygg praksis ved bruk av hjemmelaget sondemat for enteral mating. I tillegg gir denne artikkelen ytterligere bevis på positiv innvirkning av hjemmelaget sondemat på GI-symptomer og store fordeler som reduserte luftveisinfeksjoner og færre sykehusinnleggelser.
Familier rapporterer om at de trenger trygghet og støtte fra helsepersonell om at vanlig hjemmelaget sondemat er bra nok, slik at de kan oppnå redusert behov for medisiner og sykehusinnleggelser
Ved siden av å vise at symptombyrden ved hjemmelaget mat er lavere enn ved konvensjonell sondemat tilfører Phillips mer i sin studie. De mener selv at deres studie tilfører ekspertfeltet følgende: Familier rapporterer manglende støtte og engasjement fra fagfolk til å bruke hjemmelaget mat i sonden. Og inntil nylig hadde hjemmelaget sondemat blitt møtt med forsiktighet av helsepersonell med bekymringer over ernæringsmessig utilstrekkelighet, tetting av knappen eller mellomstykker og matbåren infeksjon. Imidlertid forekommer slike bivirkninger sjeldnere enn forventet og kan også forekomme ved bruk av konvensjonell sondemat, noe som tyder på ingen av delene er metodeoverlegen. Da er det nyttig å se på de øvrige fordelene, som denne artikkelen fremhever, nemlig at hjemmelaget sondemat har vist positiv effekt på symptomer som refluks og diaré, gir et redusert behov for gastrointestinal medisiner og reduserer innleggelse på akutt medisinsk avdeling.
Konklusjonen er klar: Helsedirektoratets kostråd og ernæringstrappen står seg godt - et variert, råvarebasert kosthold er best - dette gjelder også for personer som spiser på en litt annen måte.
Så hva kan vi si om bruk av hjemmelaget sondemat så langt? Forskning ønsker alltid mer forskning for å si noe sikkert, og helt fra 2015 ser vi mange studier som peker mer og mer i retning på at friske personer som tåler mat i magen trygt kan bruke hjemmelaget mat i sonden. Og tenker vi logisk på bruk av vanlig mat i sonden, og sammenligner med mat personer som kan tygge og svelge selv spiser, så er det ikke så vanskelig å forstå at vanlig mat selvsagt er å foretrekke fremfor et helt liv på maltodextrin, proteinpulver, olje og tilskudd av vitaminer og mineraler hver dag. Det gjelder bare at vi som helsepersonell trygger og hjelper familier som strever med toleranseproblemer til en overgang til hjemmelaget sondemat, og at vi hvertfall ikke stikker kjepper i hjulene pga egen frykt for om vanlig mat er trygt og sunt! Vanlige hygienetiltak gjelder både på ditt og mitt kjøkken, som hos en person som skal innta maten gjennom en ernæringssprøyte -men pass på å ikke forveksle normal mathygiene med at den hjemmelagede maten er utrygg eller mindre bra enn kommersielle sondeløsninger som ikke gir variasjon i kostholdet og som kan føre til store toleranseproblemer i en sårbar gruppe.
Hvis vi som helsepersonell kan hjelpe personer til et liv med mindre kvalme, oppkast, ubehag, diare og forstoppelse sammenlignet med konvensjonell sondemat så har vi en plikt til det. Ernæringstrappen har vært tilgjengelig fra Kosthåndboken (8) helt siden 2012, og har alltid pekt på at det kun er ved spesielle tilfeller der mage/tarm kanalen ikke fungerer at man skal gi noe annet enn vanlig, råvarebasert konsistenstilpasset mat til personen. Det vil si at for personer der utfordringen for matinntak sitter i munnhule eller svelg, og man fint tåler vanlig mat i magen, så er vanlig mat førstevalget i sonden. For at personer som får næring gjennom PEG sonde eller knapp må vi som helsepersonell henge med, slik at også denne gruppen kan oppnå en god helse gjennom et sunt og variert kosthold og oppnå Helsedirektoratets kostråd (9) for en god helse, for det er nettopp det Helsedirektoratet anbefaler oss å gjøre: Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede!
Artikkelen er skrevet av Randi Norheim, klinisk ernæringsfysiolog og medisinsk fagsjef Hiquid Food
Referanser:
(1) Hurt et al. 2015 Blenderized tube feeding use in adults home enteral nutrition patients: A cross sectional study. Nutr Clin Pract. 2015 Dec;30(6):824-9. doi: 10.1177/0884533615591602. Epub 2015 Jul 6. Available from: Blenderized Tube Feeding Use in Adult Home Enteral Nutrition Patients: A Cross-Sectional Study - PubMed (nih.gov)
(2) Hron et al. 2019 Health outcomes and quality of life indices of children receiving blenderized feeds via enteral tube. J Pediatr 2019 Aug:211:139-145.e1. doi: 10.1016/j.jpeds.2019.04.023. Epub 2019 May 23. Available from: Health Outcomes and Quality of Life Indices of Children Receiving Blenderized Feeds via Enteral Tube - PubMed(nih.gov)
(3) Gallagher et al. 2018 Blenderized Enteral Nutrition Diet Study: Feasibility, Clinical, and Microbiome Outcomes of Providing Blenderized Feeds Through a Gastric Tube in a Medically Complex Pediatric Population. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2018 Aug;42(6):1046-1060. doi: 10.1002/jpen.1049. Epub 2018 Jan 16. Available from: Blenderized Enteral Nutrition Diet Study: Feasibility, Clinical, and Microbiome Outcomes of Providing Blenderized Feeds Through a Gastric Tube in a Medically Complex Pediatric Population
(4) Bakewell C et al. 2023 Advancing the conversation around blended diets for gastrostomy-fed children, Archives of Disease in Childhood 2024;109:605-606. Availble from: Advancing the conversation around blended diets for gastrostomy-fed children
(5) Lorna K et al. 2023 Safety, resource use and nutritional content of home-blended diets in children who are gastrostomy fed: Findings from ‘YourTube’ – a prospective cohort study Archives of Disease in Childhood 2023; 109 628-635 Available from: Findings from ‘YourTube’ – a prospective cohort study Archives of Disease in Childhood 2023
(6) Phillips G et al. 2023 Blended diets for tube-fed children and young people; a rapid review update.Arch Dis Child 2023;108:1014–1018. Available from: Blended diets for tube-fed children and young people; a rapid review update
(7) Coad J et al. 2017 Blended Foods for tube- Fed children: a safe and realistic option? A rapid review of the evidence. Arch Dis Child 2017;102:274–8. Available from: Blended Foods for tube- Fed children: a safe and realistic option? A rapid review of the evidence.
(8) Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet 2012, sist endret september 2016. Tilgjengelig fra: Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet 2012
(9) Helsedirektoratet. Kostrådene 2024 Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 15. august 2024. Tilgjengelig fra: Kostrådene - Helsedirektoratet