Din rolle som klinisk ernæringsfysiolog: Er hjemmelaget sondemat en del av ditt ansvar?

siste nytt verktøy Mar 28, 2025

Å støtte pasienter med gastrostomi til å bruke råvarebasert sondemat er en mulighet du ikke bør la gå fra deg. Samtidig kan det hende at dette er en helt ny oppgave for deg, og da er det lett å bli usikker på ansvar og rolle.  

Kliniske ernæringsfysiologer (KEFer) oppfordres til å vurdere forespørsler og muligheter for å påta seg nye oppgaver og roller på en måte som respekterer pasienter og tverrfaglig samarbeid, og som samtidig verdsetter hele omfanget av ernæringsfaget. 

Vi har børstet støv av, og oversatt verktøyet "Beslutningsrammeverk for klinisk ernæringsfysiologs roller og oppgaver" med tillatelse av the Dietitian College i Ontario, Canada. Verktøyet omhandler hvordan klinisk ernæringsfysiologer kan forholde seg til nye arbeidsoppgaver. Skal man ta steget inn og oppdatere sin kunnskap eller er det best å la noen andre ta seg av teamer man ikke føler man mestrer? Nedenfor vises hvordan fire sentrale spørsmål kan hjelpe KEFer med å vurdere: "Kan jeg, eller bør jeg gjøre dette?" ved å fokusere på pasientsentrerte tjenester.

Ved å gå gjennom de fire spørsmålene kan man bli tryggere på beslutningen; Bør kef utføre ny oppgave eller rolle i pasientsentrerte tjenester?

1: ER DEN NYE OPPGAVEN ELLER ROLLEN INNENFOR KEF´S PRAKSISOMRÅDE?
Vurder: En snever tolkning av praksisområdet basert på tradisjonelle roller kan noen ganger komme i konflikt med pasientens behov. Når dette skjer, oppfordres KEFer til å konsultere og nøye vurdere om en restriktiv tilnærming unødvendig begrenser hvordan pasientene får dekket sine behov. Ernæringsfaglig praksis dekker et bredt spekter av aktiviteter knyttet til kunnskap om mat og ernæring, samt arbeid innen ernæringsrelaterte tilstander, sykdommer og forebygging og behandling av disse. 

2: ER DET JURIDISKE ELLER ORGANISATORISKE HINDRINGER FOR Å UTFØRE NY OPPGAVE ELLER ROLLE?
Vurder: Sykehusets rammevilkår, «Helsepersonelloven» og annen lovgivning regulerer hvem som kan utføre hvilke oppgaver og under hvilke betingelser (for eksempel med en legeoppgave eller resept). Det finnes likevel en fleksibilitet innenfor disse juridiske og organisatoriske rammene, som er ment å brukes for å imøtekomme pasientens behov, så lenge sikkerhet og kvalitet blir ivaretatt i beslutningsprosessen. 

3: HAR KEF DE NØDVENDIGE FERDIGHETENE OG KOMPETANSEN TIL Å UTFØRE NY OPPGAVE ELLER ROLLE?
Vurder: Kompetanse innebærer kunnskap, ferdigheter og dømmekraft. Profesjonell utførelse av oppgaver er avgjørende for at pasientene skal dra nytte av tjenestene og ikke utsettes for risiko. Nye kompetanseområder kan tilegnes når som helst i løpet av en yrkeskarriere. Dersom pasientens behov best ivaretas ved at en KEF påtar seg en ny oppgave eller rolle, bør KEFen vurdere hvordan denne kompetansen kan oppnås. Dette er en viktig del av beslutningen og planleggingen av nye oppgaver og roller. Å si «nei» basert på eksisterende kompetanse kan i noen tilfeller føre til at pasientens behov ikke blir tilstrekkelig dekket.

4: HVILKE MULIGHETER FINNES FOR TVERRFAGLIG SAMARBEID? 
Vurder: Beslutninger bør tas med pasientens beste i fokus, med hensyn til praksisområdet, organisatoriske og juridiske rammer, samt muligheten til å tilegne seg nødvendig kompetanse. Utfallet av en vurdering behøver ikke alltid være et enkelt "ja" eller "nei", men kan åpne for muligheter innen tverrfaglig samarbeid.

Du kan laste ned "Beslutningsrammeverk for klinisk ernæringsfysiologs roller og oppgaver" her.